Ook in Nederland zijn er mensen die niet heel veel te besteden hebben. Dit is niet altijd gemakkelijk. Onlangs heeft er nog een BTW-stijging plaatsgevonden op levensmiddelen, die dus zelfs je primaire behoeften duurder maakt. Heb jij ook maar een klein inkomen of wil je weinig uitgeven om ergens goed voor te sparen? Hier staan vier essentiële tips op een rijtje.

1. Overzicht

Als je een goed overzicht maakt van je inkomsten en uitgaven, heb je een beter beeld van wat je te besteden hebt. Dit kun je in een Excel- of Google Spreadsheets-bestand doen. Het is dan handig om eerst je vaste kosten van je inkomen af te trekken en vervolgens te kijken wat je overhoudt voor boodschappen en overige belangrijke dingen. Je zou een haalbaar bedrag per dag kunnen vaststellen voor boodschappen, een optelling maken van de uitgaven aan boodschappen (of andere zaken) en kijken of je nog op schema ligt of dat je iets zuiniger moet zijn. Er bestaan ook handige programmaatjes om je budget bij te houden. Google maar eens!

2. Boodschappen

Bij welke winkel je je boodschappen doet, kan nogal invloed hebben op je uitgaven. Waar je bij Albert Heijn voor een paar artikelen al gauw €10 kwijt bent, kun je bij Lidl veel meer voor hetzelfde geld halen. De goedkoopste supermarkten hebben misschien niet het grootste assortiment, maar dan kun je het overige bij een andere winkel kopen. Verder bespaar je vaak geld als je niet elke dag naar de supermarkt gaat en van tevoren een lijstje maakt en je daar ook echt aan houdt. O ja, en zorg dat je genoeg hebt gegeten, voordat je boodschappen gaat doen! Zo zorg je dat je niet verleid wordt door ongezonde, onnodige producten.

3. Korting jagen

Koop zoveel mogelijk met korting! Als je bijvoorbeeld merkt dat je A-merkdeodorant bijna op is en je ziet dat deze in de aanbieding is, dan is het voordelig om die dan alvast te kopen. Ook bepaalde chips van A-merken zijn erg lekker. Er is er altijd wel één met korting in het schap. En als je online gaat shoppen, kun je dat het beste in de sale doen. Check ook altijd of er een actieve actiecode is van de webshop, voordat je betaalt! Het zou zonde zijn als je onnodige kortingen mist. E-kortingscode.nl heeft meestal wel een actieve voucher voor heel veel webshops.

4. Ga je bankrekening na

Soms kun je het idee hebben dat je geen idee hebt waar al dat geld nu eigenlijk heen gaat. Heb je onnodige kosten, die je eigenlijk niet kunt betalen, zoals een TV-abonnement, terwijl je zelden TV kijkt? Zeg het op! Dit kan je echt honderden euro’s per jaar schelen.

Geld besparen kan best voldoening geven en hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze vier tips zul je al een heel eind komen.

Leven met een klein budget – Hoe doe je dat?

Berichtnavigatie


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *